De Wet DBA heeft de afgelopen jaren veel vragen en onzekerheid veroorzaakt, vooral in de zorgsector, waar veel instellingen afhankelijk zijn van zelfstandige zorgverleners. Met de aanscherping van de Wet DBA en het verbod op nieuwe modelovereenkomsten in september 2024, worden de spelregels voor het werken met zzp'ers duidelijker, maar ook strenger. Voor zorginstellingen betekent dit een kritische blik op bestaande samenwerkingen en het heroverwegen van flexibele personeelsoplossingen. Zorgkracht Direct staat klaar om zorginstellingen te helpen navigeren door deze veranderingen en biedt een compliant alternatief met detachering.
Gepubliceerd
6 december, 2024
Auteur
Mustafa Küçük
Gepubliceerd
6 december, 2024
Auteur
Mustafa Küçük
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is bedoeld om schijnzelfstandigheid aan te pakken en duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp'ers. In de zorg kan schijnzelfstandigheid risico’s opleveren, omdat de Belastingdienst zzp’ers die structureel in een instelling werken, als verkapte werknemers kan beschouwen. De wet legt nu niet alleen de verantwoordelijkheid bij de zzp’er, maar ook bij de opdrachtgever.
Vanaf januari 2025 zal de handhaving worden geïntensiveerd, en de Belastingdienst zal scherp controleren of zzp'ers niet in feite als werknemers functioneren.
Schijnzelfstandigheid in de zorg komt vaak voor wanneer zzp'ers structureel of onder gezag werken, wat kan lijken op een dienstverband. Dit leidt tot risico's op het gebied van:
Tot voor kort konden zorginstellingen gebruikmaken van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten om hun relatie met zzp’ers te verduidelijken. Vanaf september 2024 is dat echter verleden tijd. De werkrelatie zal nu worden beoordeeld op basis van de feitelijke situatie en gezagsverhoudingen, zonder de geruststelling van een modelovereenkomst.
Zonder modelovereenkomsten wordt het lastiger om de relatie met zzp’ers fiscaal veilig in te richten. Zorginstellingen moeten dus zorgen dat de werkrelatie met zzp’ers echt voldoet aan de zelfstandigheidscriteria, anders lopen ze risico op boetes en naheffingen.
Bij Zorgkracht Direct begrijpen we de behoefte aan flexibiliteit in de zorg, zonder de risico’s van de Wet DBA. Daarom bieden we detachering aan als oplossing. Wat kunt u verwachten?
1. Analyseer de gezagsverhouding
Zorg ervoor dat zzp’ers zelfstandig werken en niet onder direct gezag of vaste werktijden vallen. Controleer hoe dit in uw instelling is ingericht.
2. Maak gebruik van de webmodule
De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelaties kan helpen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie met zzp'ers. Dit is een handig hulpmiddel om te bepalen of er sprake is van loondienst.
3. Overweeg detachering als alternatief
Als de inzet van zzp'ers te veel risico's met zich meebrengt, is detachering via Zorgkracht Direct een veilige en flexibele optie.
Door te kiezen voor detachering via Zorgkracht Direct kunt u zorgprofessionals blijven inzetten zonder zorgen over de Wet DBA. Zo profiteert uw instelling van flexibiliteit én zekerheid, terwijl u voldoet aan de wettelijke eisen. Wij helpen u om moeiteloos te schakelen en houden u op de hoogte van alle nieuwe wet- en regelgeving.
Bent u benieuwd hoe detachering uw zorginstelling kan versterken in de veranderende markt? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we voor een zorgvuldige en toekomstbestendige personeelsoplossing.
Onze krachten, ervaringen en talenten bundelen om een ondersteunende factor te zijn binnen de zorg? Schrijf je dan nu in!
Schrijf je in als uitzendkracht of zelfstandige.